onsdag 31 mars 2010

Faster Agnes

Annars hade det varit ett elände med den där födelsedagen, Astrid och Alice tionde. Det var faster Agnes fel.
Tvillingarna tyckte inte om faster Agnes. Det var något hotfull i luften kring faster Agnes. Faster Agnes kom sällan på besök eftersom hon var ute och reste så mycket. När hon väl kom var hon klädd i färggranna skynken som hon hade köpt i de där länderna hon reste till.
Astrid och Alice kunde inte riktigt förklara vad det var som var så hotfull med faster Agnes som var rund och rosig om kinderna och oftast log mot dem och tindrade med gröna ögon. Det var bara det där att hon alltid talade till dem en i taget, aldrig till dem båda samtidigt. Och hon frågade alltid efter deras åsikter om allting.
"Vad vill du ha Alice?" frågade hon. "En bulle eller ett chokladkex?"
Och så stod hon för så att Alice inte kunde se vad Astrid hade tagit och Alice blev alldeles varm och svettig och mådde illa och sedan kom mamma och knuffade undan Agnes och då såg Alice att Astrid hade tagit en jättestor bulle och Alice måste ta en likadan fast hon mådde så illa nu, tack vare den dumma tant Agnes och det man har tagit måste man äta upp.

En gång hade Astrid och Alice legat i sina sängar i barnkammaren hemma på Plommonvägen och hört hur faster Agnes skällde på mamma och pappa.
"Det är ju äckligt hur ni försöker göra två ungar till en. De sitter ju inte ihop!" fräste faster Agnes ute i köket
"Det är viktigt att skaffa sig en stark personlighet. Hur ska de gå för dem när de blir vuxna? När de blir 40? Ska de gå i likadana kläder då också och arbeta med samma saker, ringa och fråga varandra vad de ska äta till middag?"
Som om det skulle vara något fruktansvärt. Som om Astrid och Alice vore något slags missfoster.

När de fyllde 40 åkte de på charterresa till Turkiet med sina tvillingmän Bo och Bengt. Låg på Kleopatrastranden i Alanya i likadana rosa bikini. Bo och Bengt smörjde dem med solkräm på ryggen. Bengt smörjde Alice och Bo smörjde Astrid. Det var inget äckligt med det. Bara härligt.
Faster Agnes var död och begraven för länge sedan. Rätt åt henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar